Donderdagochtend trapte wethouder Irona Groeneveld het educatieve project Junior Energiecoach af bij basisschool De Trieme in Sintjohannesga. Groep 6 doet in de komende weken mee aan de uitdagingen op het gebied van energie besparen. Door gemeente De Fryske Marren zijn plekken beschikbaar gesteld waardoor er voor de scholen geen kosten verbonden zitten aan het meedoen met Junior Energiecoach. Maar liefst 301 leerlingen van zestien groepen hebben zich aangemeld.

Junior Energiecoach is een actie waarbij kinderen van 7 t/m 12 jaar mee kunnen doen met hun klas aan allerlei uitdagingen, puzzels en experimenten op het gebied van energie (en ook geld-) besparing. Thema’s zijn verlichting, verwarming, elektrische apparaten en waterverbruik. Het project duurt vijf weken, elke wekelijkse ‘les’ duurt 15 tot 30 minuten. Het doel van gemeente De Fryske Marren is om kinderen op een jonge leeftijd in aanraking te laten komen met duurzaamheid en energiebesparing.

Lessen in duurzaamheid op De Trieme in Sintjohannesga

Op basisschool De Trieme is duurzaamheid een belangrijk thema. De leerlingenraad organiseert zelfs hun eigen warme truiendag. Tijdens de aftrap van de Junior Energiecoach blijkt wel dat de leerlingen van groep 6 al veel weten over energiebesparing wanneer wethouder Groeneveld hiernaar vraagt: ze douchen korter, nemen hervulbare flesjes mee en ze winkelen tweedehands voor kleding en spullen. De docenten zijn enthousiast over de Junior Energiecoach. Meester Sietze Greidanus: “Wij doen voor het eerst mee aan het project en kijken er erg naar uit. We hopen dat de leerlingen echte energiecoaches worden die geïnspireerd raken om energie te besparen op school en tips meenemen naar huis.”

Duurzaamheidsambities gemeente De Fryske Marren

Gemeente De Fryske Marren heeft hoge duurzaamheidsambities. Wethouder Irona Groeneveld: “Het besparen van energie is een belangrijke eerste stap om te verduurzamen. Wat je bespaart hoef je niet op te wekken. Het is geweldig dat zoveel scholen aan dit project meedoen. De leerlingen gaan zelf aan de slag en worden zo zelf energiecoach. Dat scheelt geld en is goed voor ons milieu.”

Dit wie de plestik tiid

Na de aftrap van Junior Energiecoach gaat wethouder Groeneveld samen met de leerlingen aan de slag met het boek “Dit wie de plestik tiid”. In dit Fries vertaalde boek worden kinderen meegenomen naar de verre toekomst, waarin het plastic probleem allang tot het verleden behoort. Een archeoloog vertelt over de tijd waarin wij nu leven: de plastictijd, waarin mensen na een feestje plastic bestek weggooiden, dieren in de problemen kwamen door het plasticafval en fabrikanten microplastics in tandpasta mochten stoppen.